HR aan het woord
Goed geïnformeerd werken aan invulling nieuwe pensioenwet
Sinds 1 juli 2023 is de Wet Toekomst Pensioenen (WTP) van kracht. Bedrijven hebben tot 1 januari 2028 de tijd om naar deze nieuwe regeling over te stappen. NEN heeft goede redenen om te proberen om al in 2025 over te gaan naar het nieuwe stelsel. Een pensioenwerkgroep die bestaat uit diverse medewerkers, gaat daarbij helpen.
Een van de uitgangspunten van het nieuwe pensioenstelsel is dat elke werknemer in Nederland een eigen persoonlijke pensioenpot opbouwt. Bij NEN hebben we al zo’n beschikbare-premieregeling, waarbij je zelf spaart voor je eigen pensioen en dus kunt zien wat je persoonlijke pensioenopbouw is. Als je met pensioen gaat, koop je met het opgebouwde bedrag een pensioenverzekering, waarmee je pensioenuitkering gefinancierd wordt. Tot zover verandert er voor de NEN’ers dus niet zo veel. Bij NEN betaalt de werkgever het grootste deel van de inleg. De medewerker betaalt een eigen bijdrage van 5,5%. Nu gaat dat volgens een staffel waarbij de afdracht van de medewerker gelijk blijft naarmate hij ouder wordt en wat de werkgever afdraagt hoger wordt. In de nieuwe situatie zal de premieafdracht (het werknemersdeel en het werkgeversdeel) voor iedereen gelijk worden, ongeacht de leeftijd.
De nieuwe wet verandert dus de financiering van het pensioen. Belangrijkste vraagstukken zijn hoe dit past bij het geheel van arbeidsvoorwaarden en beschikbare loonruimte en wat een eerlijke en duurzame verdeling is. Daarnaast moeten er keuzes gemaakt worden over contracten, nabestaandenpensioen en uitvoering van de pensioenregeling. Pensioenwerkgroep Om ons goed voor te bereiden op deze veranderingen, is er binnen NEN een pensioenwerkgroep opgericht. De deelnemers vormen een zo breed mogelijke vertegenwoordiging vanuit onze organisatie: management, ondernemingsraad, collega’s uit verschillende leeftijdscategorieën en van verschillende onderdelen van NEN.
Pensioenwerkgroep
Een externe adviseur staat de pensioenwerk-groep bij. Samen met hem hebben de leden van de werkgroep verschillende workshops gedaan, waarbij ze veel leren over het onderwerp, zodat ze de directie goed kunnen adviseren over de te maken keuzes. De werkgroep adviseert ook de OR, die moet instemmen met de voorstellen. Enquête HR-manager Ingrid Veling-de Block: ”Het is belangrijk dat we ook de mening van alle medewerkers kennen. Daarom houden we in het laatste kwartaal van 2023 een enquête onder alle collega’s over dit onderwerp. Daarin kun je aangeven wat voor jou belangrijk is.”
2025 Het streven is om per januari 2025 over te stappen naar de nieuwe regeling, ook al is de uiterste overgangsdatum 1 januari 2028. Ingrid: “We willen graag op tijd zijn omdat pensioenverzekeraars het waarschijnlijk steeds drukker krijgen naarmate de deadline dichterbij komt. Maar we willen ook gebruikmaken van de ervaringen van organisaties die eerder overstappen. Daarom gaan we precies in het midden zitten. Waarbij het natuurlijk altijd mogelijk is om de invoering uit te stellen als we er nog niet klaar voor zijn.”
Bij zo’n belangrijke verandering is het zaak om alle medewerkers zo goed mogelijk mee te nemen in de veranderingen en de gemaakte keuzes. Daarom wordt iedereen de komende tijd regelmatig op de hoogte gehouden over de stand van zaken en de keuzes waarover beslist moet worden.